Patton M-ATA firmware update / upgrade

Met de oudere firmware van de Patton M-ata zijn er soms problemen deze op sip geregistreerd te krijgen. Tevens zitten er in de ouder firmwares nog geen backup-functie in de software.

Door de Patton te updaten naar een recentere versie (0015 op het moment van het schrijven van dit artikel).

De update via HTTP duurt vrij lang en is ook lang niet altijd succesvol. Vandaar dat hier de update via de TFTP methode wordt beschreven.

Hiervoor is natuurlijk een TFPT-servertje nodig (bijvoorbeeld 3CDaemon dat bijgevoegd is als bijlage). Vergeet ook niet de Firewall van de Laptop/PC/Server zo te configureren dat inkomende TFTP (Poort 69) verzoeken worden toegestaan.

Start de Patton op en log (default wachtwoord = root) in op het ip-adres van de patton.

Het IP-adres kan op de volgende manier achterhaald worden:

Neem de hoorn van de haak en kies **** ( vier maal ster ), wacht op de prompts en toets 100#. Het apparaat vertelt nu de IP Instellingen: DHCP modus, IP Adres, Gateway adres en Subnet masker.

Hier een screenshot van verouderde firmware 0001:

Kies reload en zet het bolletje bij 'Reset and execute Downloader Application' en klik op 'Reset'.

De Patton zal opnieuw opstarten:

Klik op 'Download' op het volgende scherm:

Start de TFTP server en vul het ipadres van de TFTP server in.

Vul tevens de filenaam van de firmware (hier 1415.r0), deze moet natuurlijk wel aan de TFTP server zijn toegevoegd.

Klik op 'Start TFTP Download' om de update te starten.

Op de TFTP server kan gezien worden dat de Patton (hier 192.168.5.80) de file 1415.r0 gaat ophalen. Mocht hier niets verschijnen is of het IP-adres van de TFTP server niet correct ingevuld, of de TFTP server niet goed geconfigureerd, maar het meest waarschijnlijk is dat de Firewall het inkomende TFTP verzoek blokkeert.

Na verloop van tijd (afhankelijk van de setup maar normaliter zo'n 90 seconden), zal de Patton melden dat update gelukt is. Start daarna de Patton op in 'Main Application' mode.

Controleer de firmwversie op deze pagina en zie ook de backup mogelijkheid die er bijgekomen is:

Wanneer het een nieuwe Patton betreft, is het slim om na deze update ook direct een 'Factory Reset' door te voeren:

Zet de Patton UIT. druk de rode resetknop in en zet de Patton aan. Houd de resetknop ingedrukt totdat het groene 'Phone' ledje stopt met knipperen, laat daarna de knop pas los.

De Patton zal nu weer volledig default opstarten (niet verstandig voor een reeds geconfigureerde Patton, aangezien er daar in de oude firmware geen backup van gemaakt kon worden).