Patton SN4171 voorbeeld configuratie PRI ISDN30

De Patton SN4171 borduurt voort op de bekende SN4970 en SN4971 reeks.

Er gaat alleen een 1PRI poorts variant leverbaar zijn. Standaard uitgevoerd met de High Precision Clocking zoals dat in de SN4971 te vinden is. Het aantal Voip kanalen varieert van 15 tot 30.

De SN4171/1E15VHP/EUI en de SN4171/1E30VHP/EU hebben respectievelijk 15 en 30 voipkanalen en zijn ook NIET uit te breiden.

De SN4171/1E15V30HP/EUI variant heeft standaard 15 voipkanalen en is middels één of meerdere licenties SNSW-49V1 uit te breiden naar maximaal 30 voipkanalen.

Aangezien Patton voor deze nieuwe varianten is overgestapt van het Smartware besturingssysteem naar Trinity, horen hier ook andere configuratiefiles bij.

Deze zijn dus NIET 1:1 uitwisselbaar met de Smartware varianten van de Patton Smartnodes!

Onderstaande configuratie files zijn geschikt voor alle SN4171 varianten.

Een van de laatste firmware versies kan hier worden gedownload:

http://share.businesscom.nl/Patton/SN4171_3.15.2.tar

De Trinity variant laat zich iets anders programmeren dan de huidige Smartware versies die we al langer kennen. Daarom hieronder een stappenplan voor zowel de firmware update als het inladen van de voorbeeldconfiguratie.

FIRMWARE UPDATE:

Login in de Patton nadat deze via DHCP een ipadres heeft gekregen. De default login voor de SN4171 is Username=administrator zonder password. Mocht DHCP een probleem zijn dan zit op de Ethernetpoort naast DHCP ook default het 192.168.1.1 ipadres.

Onderstaande screenshots zijn van de SN4131 BRI variant maar het proces is precies het zelfde (firmware echter NIET)

Ga System \ Firmware Upgrade

De Patton beschikt over twee software partities (images) de niet actieve kan geupgrade worden. Op huidige software versie kan op de statuspagina worden gezien maar ook bij de 'Running' Partitie. Hier dus 3.13.0-18025

Selecteer de Upgrade en browse naar de reeds gedownloade firmware. Bevestig met Start.

De software wordt naar de Patton gestuurd.

Vervolgens wordt de nieuwe firmware in de Patton geprogrammeerd. Dit duurt een minuut of vier.

Na de update wordt de Patton automatisch herstart.

Na de herstart kan de firmware versie gecontroleerd worden via status of nogmaals kijken via Firmware upgrade.

Statuspagina is te zien door de 'I' in de linker bovenhoek aan te klikken.

of via de firmware update:

VOORBEELDFILE LADEN:

Download de juiste voorbeeldconfiguratie onder aan dit artikel en pas via een tekst-editor (bijvoorbeeld het freeware notepad++) de SIP (provider, username en wachtwoord) en eventueel de ISDN settings (default CRC4 naar GEEN CRC4) aan. Dit staat ook aangegeven bovenaan in de voorbeeld configuratie.

BELANGRIJK: PAS ook de IPAdressen 192.168.5.55 (Patton zelf) en 192.168.5.1 (default gateway) aan naar de JUISTE IPADRESSEN en bijbehorend subnetmasker!

Ga via 'System' naar 'Configuration Files' scherm

Klik op de '+' om de reeds aangepaste voorbeeldconfiguratie toe te voegen:

Wanneer het laden 'Failed' aangeeft, probeer het dan eens met een andere browser.

Selecteer de zojuist ingeladen file en kies 'Restore' om deze naar de startup-config te kopiëren.

Bevestigen met OK zodat de huidige 'startup-config' wordt overschreven met de aangepaste voorbeeldconfiguratie.

Aangezien we zojuist de 'startup-config' hebben overschreven, moeten we de Patton een herstart geven om de configuratie ook daadwerkelijk actief te maken.

De Patton zal nu opnieuw starten en na ongeveer twee minuten zal de configuratie actief zijn.

Na de herstart is de Patton te benaderen op het nieuwe IP-adres dat in de aangepaste configuratie-file is opgegeven.

IPADRES WIJZIGEN:

Het IPAdres is bij de Patton Trinity varianten lastiger real-time te wijzigen dan bij de oude Smartware varianten. Pas daarom op voorhand de configuratie-file aan zoals boven reeds beschreven.

In de voorbeeldconfiguraties wordt 192.168.5.55/24 (subnetmasker 255.255.255.0) gebruikt met als defaultgateway de 192.168.5.1.

ADMINISTRATOR WACHTWOORD WIJZIGEN:

Bij de Trinity Modellen is de administrator een 'Superuser' en het is aan te bevelen dit wachtwoord ook te wijzigen:

Het kan ook door de volgende regel toe te voegen boven aan in het configuratiebestand:

cli version 4.00
superuser administrator password KIE5maarEENveiligWachtw00rd!

CROSS-CABLE ISDN30:

Meestal zal er bij het aansluiten van een Pabx waarbij de Patton als ISDNnetlijn dienst gaat doen een PRI-Crosscable  nodig zijn. Deze wordt NIET meegeleverd met de patton, maar is redelijk eenvoudig zelf te maken volgens onderstaand diagram. Dus mocht het Pri 0 lampje niet gaan branden terwijl de PABX is aangesloten (vooropgesteld dat deze het al wel deed met een KPN ISDN30 modem) dan kan het zijn dat er inderdaad een ISDN30 cross-cable nodig is. Deze kruist de aders 1-4 en 2-5 in de RJ45 aansluiting:

Wanneer de Patton met beide kabels geen 'Link' geeft dan is waarschijnlijk de CRC4 configuratie niet juist ingesteld. Deze moet zowel in de Patton als de Pabx het zelfde staan. Bij beide AAN of bij beide UIT.

Dit dan uitgesloten worden door een PRI testlus te gebruiken in de Patton:

Daarmee zou de link wel actief moeten worden (ongeacht de CRC4 instelling) aangezien de pabx er nu niet meer aan te pas komt.